Elfstedentocht-seizoen van start

Mei is begonnen en dat betekent dat het Elfstedentocht-seizoen van start gaat. De meeste Elfstedentochten worden namelijk niet over het ijs verreden, maar via het water of over de weg. Voor deze Elfstedentochten is vaak veel minder aandacht dan de Elfstedentocht via het ijs. Deels terecht, aangezien de Tocht der Tochten via het ijs door zijn onvoorspelbaarheid zo uniek is dat alle aandacht voor de tocht meer dan terecht is. Maar deels is het ook onterecht dat er voor al die andere Elfstedentochten veel minder aandacht is. Zeg nou zelf, meer dan 200 kilometer fietsen, wandelen of Stand Up Paddlen is toch ook een monsterachtige prestatie? Om die reden schijnen wij in dit artikel eens het licht op die andere sportieve Elfstedentochten, die ook zeker als toeschouwer de moeite waard zijn om eens bij te wonen.

Stepelfstedentocht zondag 15 mei 

Op zondag 15 mei vindt de Stepelfstedentocht plaats. De Bolswarder Step Vereniging staat alweer voor de 31e keer garant voor de organisatie van het evenement. De eerste editie, waarmee geld werd opgehaald voor een kinderdagverblijf voor meervoudig gehandicapte kinderen in Bolsward, deden slechts dertien mensen mee. Tegenwoordig stappen zo’n 175 mensen op Pinksterzondag op de step om zo alle steden van Friesland bij langs te gaan.

Fietselfstedentocht maandag 16 mei (Pinkstermaandag)

Het is de drukste en best bezochte Elfstedentocht in dit rijtje van Elfstedentochten: de Fietselfstedentocht op Pinkstermaandag. Al meer dan honderd jaar stappen er ieder jaar duizenden mensen op de fiets om de Tocht der Tochten af te leggen. De laatste jaren zijn er steeds rond de 15.000 deelnemers. De Fietselfstedentocht is een tocht die ook voor het publiek zeer de moeite waard is om te bezoeken. Overigens wordt op Pinkstermaandag ook de Motorelfstedentocht verreden. Deze tocht is niet per sé een prestatie – tenzij je nog nooit achterop een motor hebt gezeten – maar is wel één van onze favorieten vanwege de sfeer die de paar duizend motorrijders op de Friese wegen neer weten te zetten.

Elfsteden Estafette vrijdag 10 en zaterdag 11 juni

Nieuw in het rijtje Elfstedentochten is de Elfsteden Estafette op 10 en 11 juni. Deze tweedaagse Elfstedentocht wordt pas voor de tweede keer georganiseerd. In de vorige eeuw werd deze tocht ook al georganiseerd, maar toen was de start en finish op dezelfde dag. Tijdens de tocht lossen teams van estafettelopers elkaar zonder ophouden dag en nacht af over goed beloopbare wegen langs de mooiste stukjes van Friesland. De estafetteloop heeft een lengte van in totaal 210 kilometer.

11-Steden MTB Xperience 2 – 4 september

Als je altijd al eens mee hebt willen doen met de Elfstedentocht per mountainbike over de wat moeilijker begaanbare paden, dan moet je dit jaar mee doen met de 11 Steden MTB Xperience. De vijfde editie van dit evenement zal namelijk vooralsnog ook de laatste editie van het evenement zijn. In 2017 wordt er gekeken of er eventueel een vervolg wordt gegeven aan de eerste vijf edities. Om deze vijfde en vooralsnog laatste editie een waardige afsluiter van het evenement te laten zijn is er gekozen voor een aangepast parcours, waarvan zo’n 60% nog niet eerder opgenomen is in de route. De 11 Steden MTB Xperience start op 2 september vanuit het historische centrum van Dokkum. Daarna wordt er tweeënhalve dag gefietst over voornamelijk onverharde wegen langs de elf historische binnensteden van Friesland.

SUP 11 City Tour 5 – 11 september

Niet voor mietjes, deze loodzware Elfstedentocht! Op 5-6 september vindt de non-stop editie van de Stand Up Paddle Elfstedentocht plaats, de vijfdaagse tocht van 220 kilometer peddelen over de Friese wateren zal plaatsvinden van 7 tot en met 11 september. Aan deze Elfstedentochten doen mensen van over de hele wereld mee. Niet vreemd, aangezien een van oorsprong Friese Hawaiiaanse ooit het initiatief heeft genomen om deze Elfstedentocht te organiseren.

09 mei 2016

Terug naar nieuwsoverzicht