Drie Friese sporten die je moet bezoeken deze zomer

Friesland heeft een heel eigen identiteit. Dat merk je allereerst natuurlijk aan de taal, maar er zijn nog veel meer zaken die onderdeel zijn van deze identiteit. Neem bijvoorbeeld de drie Friese sporten! Fierljeppen, skûtsjesilen en kaatsen zijn typisch Friese sporten die in de zomerperiode beoefend worden. Een bezoek aan Friesland in de zomer is eigenlijk niet compleet zonder één van deze sporten te hebben bezocht.

Fierljeppen

Fierljeppen, ook wel polsstokverspringen, is een atletieksport waarbij kracht, snelheid en behendigheid een grote rol spelen. Vanaf een schans neem de fierljepper een flinke aanloop, klimt vervolgens zo hoog mogelijk een polsstok waarna hij of zij in een zandbed sprint. De plaats waar de fierljepper terecht komt is belangrijk, daarmee valt de afstand te bepalen die de fierljepper heeft afgelegd. Wie het verst komt, is de winnaar. De komende periode staat weer bol van wedstrijden in Friesland. Op de website fierljeppen.frl vind je de agenda met alle fierljepwedstrijden in Friesland.

Skûtsjesilen 

Skûtsjesilen zijn de Friese zeilwedstrijden waar met skûtsjes wordt gevaren. In Friesland zijn er twee competities van belang: de SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) en de IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen). Van zaterdag 30 juli tot en met vrijdag 12 augustus vindt het SKS skûtsjesilen plaats in Friesland. De IFKS begint op 13 augustus en duurt tot en met 20 augustus. Het is meer dan de moeite waard om één van deze wedstrijddagen bij te wonen vanaf de kant van het water, ongeacht of je een zeilliefhebber bent of niet.
Om de wedstrijden heen worden veel activiteiten en optredens georganiseerd, dus ook wanneer je niets begrijpt van de spelregels is het gegarandeerd gezellig.

Kaatsen

Kaatsen mag dan wel in maar liefst vijftig landen worden beoefend, toch heeft het het imago een typisch Friese sport te zijn. De belangrijkste kaatswedstrijd in Friesland is de PC in Franeker, die dit jaar op woensdag 3 augustus plaatsvindt. Aan deze wedstrijd doen de 48 beste mannelijke kaatsers mee. Omdat winst op de PC voor kaatsers het hoogst haalbare is, is de PC altijd een wedstrijd vol spanning. De PC is dan vaak ook al ruim voor aanvang uitverkocht. Ben je van plan om in de eerste week van augustus naar Friesland te reizen, dan is het raadzaam om nu alvast je kaarten te kopen.

22 juni 2016

Terug naar nieuwsoverzicht